Parool interview met Alix-Hendrien Adams

Parool interview met Alix-Hendrien Adams

Dit najaar keert Alix-Hendrien Adams als gastactrice terug bij mugmetdegoudentand, waar ze veertien jaar geleden voor het laatst te zien was als Cynthia Perla in TV7. In november speelt en regisseert ze de voorstelling Het vervoegde leven, een co-productie met Ha-ha het leven en Bellevue Lunchtheater. Het Parool sprak haar alvast over deze voorstelling:

‘Een gewoon vrouwenleven, maar dan anders’ noemt theatermaker en actrice Alix Adams (1962) het. In een dertigtal korte, poëtische tekstfragmenten beschrijft Joost II Sickenga een aantal scharnierpunten uit het leven van een naamloze vrouw. Zijn tekst bestaat uit korte observaties aan de hand van werkwoordvervoegingen: samenvallen, duren, waken, schitteren. Toen hij met die tekst bij de Mug kwam, kwamen ze al snel op Adams uit. Met plezier en overgave bijt ze zich nu vast in dit doodgewone, maar bijzondere leven. Adams is een onderzoekende theatermaker, die graag op haar intuïtie vertrouwt. Om invulling aan de abstracties in de tekst te geven doorkruist Adams haar eigen herinneringen en associaties.  

Om wat voor vrouw gaat het in deze voorstelling?
“Een nieuwsgierige, eigenzinnige vrouw die gesmoord wordt in de alledaagse realiteit. Ze probeert samen te vallen met haar leven, maar dat lukt maar deels. Ze trouwt, haar man gaat vreemd, er is huiselijk geweld, ze wordt verliefd op een vrouw en op een zeker moment wordt ze dement. Iedereen herkent er wel elementen van zijn eigen moeder in.”

Wat maakt haar dan bijzonder genoeg om er een voorstelling over te maken?
“De beknelling van een gezin uit die tijd voelt voor veel mensen bekend, maar verrassend is hoe ze zich daaruit wil bevrijden. Het gaat mij om de ervaring dat het leven heel authentiek is, maar ondertussen iedereen ongeveer hetzelfde doet. Het beschrijft enerzijds een heel persoonlijk leven, en anderzijds wat iedereen altijd meemaakt. Want je klungelt je voor een groot gedeelte door de vorm van het leven heen.”

Lees het hele interview hier terug.

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?