Tip: Ferske Norske

Tip: Ferske Norske

Noorse cultuur is razend populair. Ook op theatergebied zijn er spannende ontwikkelingen te zien. Daarom organiseert De Nieuwe Toneelbibliotheek het minifestival Ferske Norske (verse Noren) om daarmee het grote aanbod van hedendaagse Noorse toneelstukken in Nederland introduceren. Hiervoor zijn zes toneelteksten van vijf Noorse toneelschrijvers vertaald door ervaren toneelvertalers. Een begeleidende publicatie bevat relevante artikelen en interviews, voor de gelegenheid geschreven door Nederlandse en Noorse experts.

Het middagprogramma richt zich vooral op toneelschrijvers, theatermakers en andere experts; het avondprogramma is voor iedereen.

14.30 Opening
14.40 De Noorse golf
Drie jonge Noorse regisseurs die in Nederland actief zijn vertellen over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en hun thuisland. M.m.v. Maren Bjørseth, Espen Hjort en Eline Arbo.
15.15 Dramatikkens Hus
Line Rosvoll, artistiek leider van Dramatikkens Hus in Oslo, vertelt over haar organisatie: het Noorse centrum voor nieuwe toneelteksten.
16.00 Schrijven daar & hier
Noorse en Nederlandse toneelauteurs schuiven aan voor een gesprek over schrijven voor het theater. M.m.v. Sophie Kassies, Rik van den Bos, Tale Næss, Jesper Halle e.a.

17.00 Presentatie zes nieuwe boekjes & borrel
In het bijzijn van de schrijvers en afgevaardigden van verschillende institituten uit de Noorse theatersector worden de nieuwe boekjes van DNTB gepresenteerd. De set is op het festival voor een speciale actieprijs te koop.

Aansluitend is er tijd om op eigen gelegenheid te eten. (Tip: Theatercafé de Smoeshaan serveert voor een Noorse daghap.)

Avondprogramma
Acteurs van vijf bekende Nederlandse gezelschappen lezen geregisseerde scènes uit de vertaalde Noorse toneelstukken, in aanwezigheid van de Noorse auteurs. Oscar Kocken presenteert dit programma. M.m.v. Het Nationale Toneel, Theater Utrecht, Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij Amsterdam, Toneelschuur producties.

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?