Jibbe Willems

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt hij als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij gaat in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan naar vorm en functie van de taal.


Jibbe Willems heeft gewerkt voor onder andere het Nationale Theater, tgEcho, Oostpool, De Utrechtse Spelen, toneelgroep Maastricht, toneelgroep Amsterdam / ITA, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat, De Parade, Theater Bellevue, Bonte Hond, Theater aan Zee, het Nieuw Utrechts Toneel, Silbersee, Kwatta, LAZARUS / 't Arsenaal, Matzer, Bos-producties, het Noord Nederlands Toneel, firma MES en Likeminds. Zijn werk is vertaald en opgevoerd in Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Suriname, Tsjechië, Mexico en België. In 2015 trad hij aan als huisschrijver van Toneelgroep Maastricht.

Waar het Vlakke Land gaat Plooienis genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs, Pretpark en Leo&Lenawonnen een Zilveren Krekel, en met The Truth About Katewon hij de ARTES Jongtheaterschrijfprijs.

 

foto Sjoerd Kulsdom. 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?