Lineke Rijxman

Lineke Rijxman is actrice en regisseuse en (af en toe) schrijfster. Ze studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam. Nadat ze als freelancer in voorstellingen speelde bij gezelschappen als het Ro Theater en Zuidelijk Toneel maakte ze dertien jaar deel uit van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam (ITA) waar ze in meer dan 30 producties speelde.

Verder is Lineke regelmatig te zien in verschillende films, zoals Taal is zeg maar echt m’n ding, Alle Tijd (nominatie Gouden Kalf), De Boskampi’s, Alles is Liefde en Gooische Vrouwen II. Op televisie speelde ze onder meer in Rundfunk, ’t Schaep met de 5 pooten, Vuurzee en de Mug-televisieseries Hertenkamp en TV7 en onlangs in Koppensnellers.

In 2006 speelde ze haar eerste toneelrol bij mugmetdegoudentand, die van de 4- jarige dochter in de voorstelling Quality Time. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival en Lineke won er de Colombina mee; de toneelprijs voor beste vrouwelijke bijrol. In 2009 werd ze vast lid van de artistieke kern van Mugmetdegoudentand.

---

 Quality Time

---

Datzelfde jaar maakte ze samen met Willem de Wolf en Joan Nederlof de voorstelling Hannah & MartinVoor haar rol van Hannah Arendt won Lineke de Theo d’Or; de toneelprijs voor beste vrouwelijke hoofdrol. 

---

 Als Hannah Arendt in Hannah & Martin

---

Afgelopen seizoen ging ze succesvolle samenwerkingen aan met Adelheid+Zina en Compagnie de Koe. Naast acteren regisseert Lineke ook bij de Mug o.a. De Joodse Raad, Gidsland, Kunsthart, Verlichting Light en Mug Inn.

Op dit moment repeteert ze samen met Malou Gorter en Rosa van Leeuwen aan de nieuwe Mug-productie Happy Hour, te zien in theaters vanaf okt. 2020.

---

"Ik ga graag op zoek naar de beweegredenen van mensen, juist als die vermomd zijn. Het graaf- en denkwerk waar de fantasie bij betrokken is, dat trekt mij." (in Elegance 2013)

"Toneel verbindt mensen met elkaar en kan troost geven. Echte troost confronteert, en zegt: kijk, zo is het, en je kunt het aan. Als troost alle pijn toedekt wordt het vaak sentimentaliteit en dat is wat anders. Maar moed is voor mij net zo belangrijk. De moed om je uit te spreken, om wat bullshit is of onwaar bij de naam te noemen. De moed om naar waarachtigheid te zoeken en uit de pas te durven lopen. En dat allemaal graag met veel humor."  (in Nieuwe Liefde Magazine 2013)

---

Profielfoto: Martine Stig

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?