Joan Nederlof

Joan Nederlof studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en was dat jaar medeoprichter van mugmetdegoudentand. Sindsdien speelde ze in vele producties van de Mug. Sinds 1997 richtte ze zich voornamelijk op het schrijven voor televisie en ontwikkelde ze met regisseur Pieter Kramer in totaal 36 afleveringen van de drie-onder-een-kap dramaserie Hertenkamp waarin ze ook acteerde.

Nederlof kreeg een Gouden Kalf (2001) en een Gouden Beeld (2000) voor de rol van Grace Keeley in Hertenkamp. Naast haar werk voor de Mug schreef Nederlof ook mee aan televisieseries als Gooische Vrouwen en speelde ze gastrollen in diverse televisieseries en films. Vanaf april 2020 wordt haar nieuwste Mug-serie Koppensnellers uitgezonden, elke vrijdagavond op 20:25 uur op NPO 3. 

In 2005 keerde ze terug op toneel bij Mugmetdegoudentand en schreef ze de tekst voor verschillende voorstellingen. Daarnaast speelde ze de afgelopen jaren de voorstelling De Eurocommissaris door het hele land, en door het buitenland.

---

"Onze focus ligt op wat we willen vertellen, hoe we onszelf tot de samenleving verhouden. En daar proberen we eerlijk in te zijn. Dat maakt je kwetsbaar." (in Parool 2014)

"Ik heb het gevoel dat ik in zeven gezelschappen heb gespeeld, zoveel transformaties heeft de Mug in de loop der jaren ondergaan. Maar er zijn wel constanten. We maken onze stukken zelf, we leveren altijd commentaar op de tijdsgeest en het experiment is onze werkwijze." (in Opzij 2010)

Foto Linda Stulic

 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?