Adelheid Roosen

Artistiek leider, regisseur & speler bij Zina/Female Economy

Roosen raapt en kantelt. Van stadswijken tot schouwburgen. De kunst -die fantastische vormgever – is drager van haar uitingen. Zij bouwt, breekt en creëert vanuit de visie van Levinas: Ik antwoord dus ik besta. Deze door Levinas doorleefde uitspraak is haar dagelijkse leerschool. Door haar leeftijd is zij gefascineerd wat het sterven is en zou kunnen zijn.


In 2009 ontving zij de Amsterdamprijs voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam en kreeg in 2012 de Prosceniumprijs voor haar oeuvre. In 2015 kende het Humanistisch Verbond haar de Van Praagprijs toe omdat zij “een onvermoeibare voorvechter is van een wereld waarin mede- menselijkheid een nieuwe kans krijgt.”


Als voorzitter en jurylid wendt ze haar artistieke blik aan bij o.a. het Theater Festival (2009), de Maastrichtse Mensenrechterprijs (2015) en de Impact Award (2015). Vanaf 2016 is Adelheid lid van de Akademie van Kunsten. Tevens adviseert ze, naast haar dertigjarige docentschap aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, de Artistieke Raad van de school

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?