Mexico werkdagboek. Deel 5.

Mexico werkdagboek. Deel 5.

Werkdagboek uit de repetitieperiode
van de voorstelling Mexico.
Deel 5: geschreven door Marjolijn Rosendaal.

 

Maandag 12 maart
Vandaag ga ik met mijn nieuwe tas op stap. In een complete opwelling heb ik me gisteren op koopzondag om 17.55 in de Bijenkorf vergrepen aan een tas waar ik al een tijdje een oogje op had. Ik vind dat ik nu een tas heb die bij mijn leeftijd past!
Eerst naar het espressobarretje bij mij om de hoek. Ik kom daar graag; zo vaak dat de koffie-verkeerd er al staat voordat ik zit. Naast mij mijn favoriete buurman: hij ziet er niet echt goed uit. In de Volkskrant een artikel gelezen over Viktor & Rolf. Zag er weer spectaculair uit: hun visie op het nieuwe zwart. De dames achter de bar hebben het over de kapper van televisie die net weggaat. 'De teeveekapper????', denken mijn buurman en ik en we draaien synchroon ons hoofd om richting deur!
Cas Enklaar belt; hij is weer thuis na bijna 4 weken in het ziekenhuis te hebben gelegen en wil heel graag naar een doorloop komen kijken. Ik zeg dat we vrijdag er een doen en dat hij maar een taxi moet nemen als lopen of fietsen nog niet lukt.
Wezen shoppen in de PC Hooftstraat. De straat in Amsterdam waar je beter niet blond kunt zijn, want blond betekend voetbalvrouw! (Ik ben een brunette, gelukkig!) De gesprekken en opmerkingen in de winkels die ik opvang zijn interessanter dan de kleding: "Telefoonklanten zijn niet lastig" maakt indruk op mij. "Als je er eenmaal aan begonnen bent dan wordt het steeds makkelijker om te doen". Gaat dit over plastische chirurgie, uit de mond van een baby van 22 in maatje petit 34? Namen zoals Estelle vallen. Ik weet genoeg.

Dinsdag 13 maart
Eerst naar de koffie-verkeerd. Daar zit een andere buurman verscholen achter een krant (Volkskrant). Ik heb weinig tekst, hij ook en duik in de Telegraaf voor mijn astrologische voorspelling voor vandaag. Als ik even later de deur uitloop ben ik het al weer kwijt.
Op de Mug vliegt de opstomer van het espressoapparaat eraf en ik verbrand mijn wijsvinger aan de stoom. Vandaag is een lastige dag. Michiel wil stukje voor stukje door de voorstelling zoals hij denkt dat het moet worden. Aan de Catherine scène komen ze niet toe. Ik heb het gevoel dat ze vast zitten en ga met Maureen en Malou praten. Ik bekijk een paar keer een pagina uit een pruikencatalogus. Die pruiken intrigeren me zeer.
Michiel belt vanuit de auto onderweg naar Hilversum dat nu moment is om pruiken te proberen: ik ga als een speer naar Back Stage. Net op tijd om ze telefonisch te kunnen bestellen. Donderdag kan ik ze komen halen. Malou krijgt een Wild Cat Coupe Soleil en Maureen een naamloze pruik. 's Avonds bel ik met Michiel: het gesprek duurt zo lang als een autorit van Hilversum naar Kamerik, inclusief tanken.

Woensdag 14 maart
Koffie-verkeerd (1), de astrologische voorspelling van vandaag (vergeten) en geen buurmannen. Ik ga de vermaakte kleding ophalen bij de Edgar Vos Boutique. De dames van Vos zijn druk in de weer met de voorbereidingen van de eerste modeshow: 'Zal ik de stoeltjes alvast klaar zetten?' 'Die hadden er al moeten staaaaan!!!'.
Snel naar de Mug om Maureen en Malou te kunnen verrassen met hun 'ensembles'. De opstomer doet het nog steeds niet maar Joan kruipt voor ons op de grond om de magnetron te bedienen. Ik heb namelijk een knoppenallergie. Malou, Maureen en Michiel moeten even om de tafel om het een en ander op helderen. De vlaai (multifruit) die Michiel heeft meegebracht helpt daarbij. Dat werkt: Malou en Maureen nemen nu de ruimte om dingen uit te proberen om zo weer verder te kunnen komen in hun spel. Ik neem dat op met de camera, en ga daarna de stad in om lingerie te kopen. Maureen en Malou hebben een interview met het Haarlems Dagblad.
Nadat we gezellig gezeten hebben (tapas) in een eetcafé in de buurt, nemen we het eerste deel van de voorstelling door en ondertussen kopieer ik het vanochtend digitaal opgenomen bandje naar een VHSband. We stoppen en ik check of het kopiëren gelukt is. Niet dus, ik heb helemaal niks opgenomen. Maar het was een hele goede dag, een crisis weer overleefd!

Donderdag 15 maart
Koffie-verkeerd (2) en de voorspelling van vandaag: 'tracht in uw werk het onmogelijke niet te volbrengen.' Die onthoud ik! Gebeld naar Back Stage voor de pruiken, die zijn er nog niet. Mijn sociale leven glijdt van een steile helling; ik spreek niet eens mijn buurvrouw meer en heb een afspraak maken met een paar mensen voor een kaaskransje overgedragen. Net werk! Onderweg naar de Mug een paar schoenenwinkels ingelopen. Witte pumps lijkt mij goed. Of slingbacks?
Met Malou naar DE lingeriewinkel van de stad, waar blijkt dat ze niet de goede maat draagt. Dat dacht ik al! Ze heeft E en geen C. Bh's van de Hema zitten er niet meer in. Als eerste past ze een showmodel. 'Showmodel? Uit de etalage soms?'' vragen we verbaasd en de verkoopster legt uit: 'Voor een spannend uurtje!'. Ondertussen doet ze bij Malou voor hoe een borst mooi de cup moet vullen. We hebben weer veel geleerd.
Om 16.30 hebben we een afspraak met Leendert op de Mug. Leendert is een hair & make-up stylist voor film en televisie en hij heeft ook het haar en de make-up ontworpen voor Hertenkamp. Op verzoek van Maureen komt hij haar en Malou knippen. De wijn komt op tafel. Het gespreksonderwerp: hoe gaat men om met bekende nederlanders en andere internationale sterren. Volgens mij heeft Leendert de meeste ervaringen. Met onder andere Nicolas Cage. Malou gilt!

Vrijdag 16 maart
koffie-verkeerd (1), lijstje gemaakt van dingen die nog moeten gebeuren (veel). De Telegraaf was bezet. Onderweg koop ik tissues en condooms voor een experimentele sexscène: 'Met BTW bon graag!' krijg ik heel casual mijn mond uit. Ik heb voor heter vuren gestaan.
Vanmiddag een doorloop en ik ga snel nog even naar schoenen kijken voor Malou; ik zie tachtiger jaren pumps, zalmoranje met parelmoerglans. Erg 'Working Girl' maar open schoenen waarbij je haar voeten echt ziet lijkt mij ook erg goed. Twijfel. Back Stage gebeld en nog steeds geen pruiken, daar baal ik echt van want de doorloop is een goed moment om het uit te proberen. Wat nu? Ik weet het even niet!
Cas komt als een ware vedette binnen, een magere weliswaar, maar die speciale Cas-glans ligt weer op zijn gezicht. We zijn allemaal heel blij om hem weer te zien en in de studio wordt mijn bureaustoel gezet zodat Cas lekker kan zitten om naar MEXICO van Malou, Maureen en Michiel te gaan kijken. Hij vindt de voorstelling prachtig (met uithaal) en de kostuums ook. Pruiken vindt hij niet nodig. (!!!)

Maandag 19 maart
Midden op de gracht in een sneeuwstorm beland, dus moest ik schuilen. Koffie-verkeerd (1). De Telegraaf voorspelt 'passie in de romantiek'. Wanneer??? Geen buurmannen.
M&M&M laten zien wat ze gisteren gedaan hebben op de Mug: Malou en Maureen doen Pino en Ieniemienie na: Maureen wordt echt die muis en Malou doet een hele droogkomische Pino alsof ze het de normaalste zaak van de wereld vindt en al 1000 keer heeft gedaan. Ik was er gisteren niet, was bezig met rouwbegeleiding bij mijn nichtjes. Snuffie (konijn) was dood. Samen met hun moeder een plan verzonnen om onder een nieuw konijn uit te komen. Van de dierenwinkel kunnen ze een nieuwe krijgen, gratis!
Michiel vraagt zich af: 'IS DIT MUG?' Met Truus en Louis nemen we de voorstelling door om plekken te zoeken waar hun muziek onder komt. Het werkt, net zoals in een film. Het versterkt de sfeer die er al is, zonder het in te kleuren!
Het décor en de kleding wordt ingeladen en morgen gaan we naar de Toneelschuur met 's avonds een doorloop. We zijn er allemaal erg aan toe!

Dinsdag 20 maart
Koffie-verkeerd (2). Michiel belt of ik mijn mobiel aan heb staan en aangezien we allebei hetzelfde sterrenbeeld hebben bespreken we de voorspelling van vandaag: 'u kunt besluiten met uw partner een privé project op te zetten'. Volgens Michiel moeten we het breed zien en moeten we het maar eens serieus hebben over ons nieuwe project 'Classic Basics', een catwalkperformance door mij met als speciale gast Frans Molenaar en geregisseerd door Michiel. Natuurlijk.
Ik ga nog even shoppen: 5 sjaals, 10 snorren, 8 panty's (waarvan 4 zomerpanty's), 1 lakriem, grootverpakking condooms, styling mousse (extra sterk), oog make-up remover, 4 dozen tissues (waarvan 2 extra zacht), 3 paar hooggehakte sandalen, 1 paar witte slingbacks, 2 kettingen, 1 paar oorbellen en 2 paar tepels. Ik besluit dat horloges niet nodig zijn.
In de Toneelschuur staat het décor en ze zijn bezig met uitlichten. Met Malou proberen we de sjaals en de schoenen. De witte slingbacks worden afgekeurd.

Woensdag 21 maart
Cappuccino (1) op een ander adres zonder de Telegraaf, maar die licht in de Toneelschuur: 'Door routine te doorbreken, zult u zich prettiger voelen, waaruit u kunt concluderen dat u zulks vaker moet doen'. Moet ik nu vaker ergens anders dan het espressobarretje bij mij om de hoek de dag beginnen met een cappuccino i.p.v. koffie-verkeerd? Ik heb 2 routines gebroken vandaag, maar ik voel me er echt niet prettiger onder! Ik ben bekaf!
Vanavond een besloten generale waar ik wel erg veel zin in heb want we zijn toe aan publiek. Theo Pont (zie dagboek van Michiel) komt ook kijken en ik ben benieuwd wat hij ervan vindt. Het décor hebben we aangepast, het was een te hermetisch gesloten kijkdoos waar Malou en Maureen in hun spel erg veel last van hadden gisteravond tijdens de doorloop. Ruud van Empel die het décor ontworpen heeft, was het er ook mee eens! Truus en Louis zetten de momenten waar hun 'suspencejazz' onder moet komen op scherp!
Tijdens de generale zit Theo achter me te lachen. Hij vindt het heel mooi en erg leuk dat een aantal dingen uit de opzet met Theo en Cas zijn gebleven! Michiel vraagt 'IS DIT MUG? Joan (Nederlof): 'WAT IS DAT?'

Donderdag 22 maart
De routine doorbroken en koffie-verkeerd gedronken in een ander café waarvan ik weet dat ze de Telegraaf hebben: 'geef uzelf een schouderklopje als u de ochtend zonder kleerscheuren door komt. U zult allerlei taken en verantwoordelijkheden op u nemen die niet de uwe zijn met alle spanningen van dien. Begin nu geen straf dieet, tenzij u niets beters te doen hebt.' De repetitiekilo's moeten er snel af, ik begin volgende week!
Vanavond voor het eerst publiek. Dat hadden we gisteren natuurlijk ook wel maar dat zijn mensen die we kennen. Collega's. We zijn allemaal zenuwachtig en Michiel nog wel het meest. Hij schenkt nog maar een wijntje (wit) in. Het publiek reageert niet zoals we willen en het gaat ook niet helemaal goed. Michiel vind het eigenlijk heel gek dat hij nu zijn publiek ziet. Bij televisie ziet hij zijn kijkers niet (± 300.000) en hij wil nooit meer iets anders dan toneel. Maar ja dat, zegt hij nu.
Michiel vraagt aan Hanneke (Groenteman): 'IS DIT MUG?' 'DIT IS HEEL ERG MUG, HOEWEL IK NIET ZOVEEL HEB MET DE MUG.'

Vrijdag 23 maart
Geen koffie-verkeerd, geen Telegraaf en zeker geen buurmannen.
Kon niet slapen vannacht, was gewoon te moe. Werd dus laat wakker en snel naar de Mug om de première voor te bereiden en een opzet te maken voor het persbericht wat in de persmap voor de recensenten moet komen. Sanne Peper heeft scènefoto's gemaakt van de voorstelling en die moeten ook besteld worden. Niet vergeten ook bloemen voor Theo en Cas te bestellen voor de première! Echt niet vergeten!!!!! Zo zijn er nog allerlei klusjes, zoals afwassen! Die afwasmachine gaat er komen!
De voorstelling neem ik op om er een fragment voor de UITFLITS van de Amsterdamse zender AT5 uit te halen, wat ze a.s. dinsdag digitaal aangeleverd moeten hebben. Malou, Maureen en Michiel hebben een aantal stukjes (Pino & Ieniemienie) uit de voorstelling gehaald om te kijken hoe dat werkt! Bij het applaus roept een meneer heel spontaan: 'Bravo meiden!'
Maureen word aangesproken door een mevrouw die de voorstelling heeft gezien. Ze complimenteert Maureen. Daarna komt een meneer op haar af die haar handtekening wil op het programmablaadje. Vriendelijk en geroutineerd als een echte ster (bijv. Michelle Pfeiffer) zet ze haar handtekening: 'Voor wie is het?' 'Voor Urly zonder E!'.
We vragen aan Frans (directeur Toneelschuur): 'IS DIT MUG? JAWEL, JAAAAA, JAZEKER!!' Morgenavond blijf ik thuis.

Ma 26 maart
Geen koffie-verkeerd, inmiddels zo verslaafd aan de astrologische voorspellingen van de Telegraaf dat ik 'm koop onderweg naar de Mug. 'Als u rond de 16de geboren bent, is het verstandig om u in dat nieuwe project te storten.' De 'catwalkperformance ', misschien? Zelfonderzoekend, volgens Michiel!
Vanmiddag moet Michiel aantreden bij het radioprogramma 'Ophef en vertier' van Bo van der Meulenmeulen, een collega die hij kent uit de VARA kantine. Om te praten over zijn theaterregiedebuut MEXICO. Aangezien ik ook artiestenbegeleider ben bij de Mug spoed ik mij naar de studio aan de Amstel. Ik ben wat vroeg en kijk voortdurend rond of ik Michiel zie: ik denk dat ik Theo Pont zie fietsen (is niet zo), dat ik Toon Hermans zie lopen (kan al heeeelemaal niet) en dat Patricia Paay in een kittig autootje langsrijdt (is wel zo). Binnen stelt Ivo de Wijs zich aan mij voor. Ik denk helemaal niks meer! Het is een kale bedoeling: tussen de opgestapelde stoelen staat een ronde tafel met daaraan de presentator en de andere gasten. Ondanks zijn kater (verjaardagsfeestje in Le Garage) geeft Michiel heldere antwoorden. Hij vergeet aan Bo te vragen (hij heeft vorige week bij wijze van voorgesprek een try-out gezien): IS DIT MUG?

Di 27 maart
koffie-verkeerd (2) en de Telegraaf, gewoon op het vertrouwde adres. Voor vandaag voorspelt de Telegraaf: 'Als zaken niet echt duidelijk zijn, zult u een sprong in het duister moeten doen. Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn zolang u uw huiswerk hebt gedaan.' Zou dat op Michiel slaan? Hij heeft een nieuw begin bedacht: een typisch mug-begin! Vanavond de allerlaatste try-out.
Zelf heb ik een première gevoel omdat veel mensen die morgenavond niet kunnen komen, er nu zijn. Malou en Maureen krijgen zelfs een 'open doekje' (applaus tijdens de voorstelling na een scène). Het gaat de goede kant op en ik ben blij dat ik ben gekomen ondanks het koude zweet in mijn nek. In de kleedkamer stormt een goede vriendin van Michiel naar binnen: Michiel en ik vragen haar: 'IS DIT MUG?' 'Echt een mug-voorstelling, dat je in het begin zo geboeid bent, maar je weet niet waarom.'

Wo 28 maart
Koffie-verkeerd (3!) en de voorspelling: 'Uw hang naar romantiek drijft u wel eens in de armen van bizarre figuren (geen buurmannen). Kijk hoe anderen leven als u terecht komt in een artistiek milieu (zit ik toch al van top tot teen in?)'.
Cas (Enklaar) belt dat hij te krakkemikkig is om naar de première te komen. Jammer want Theo (Pont) komt wel. Aan het eind van de middag gaan Nicolet (zakelijk leidster), Bas (bureaumedewerker) en ik met het mug-busje vol bloemen en taart naar de Toneelschuur. Antoinette heeft weer geweldig voor ons gekookt. Michiel en ik gaan even beneden kijken in het café wie er allemaal zijn. Michiel wilde dat eigenlijk niet doen, maar we gaan toch. Net als ik koffie heb besteld word ik weggeroepen. Paniek! Het haar van Maureen is statisch en niet meer in model te krijgen. De zaal loopt vol en Michiel durft niet te kijken; hij slaat zijn handen voor zijn gezicht. Denken recensenten van de dagbladen (behalve Trouw) nu: 'IS DIT MUG?'

 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?