★★★★ Parool over Gidsland: "Elke holle frase is raak"

★★★★ Parool over Gidsland: "Elke holle frase is raak"

IN GIDSLAND WORDT DE NEDERLANDSE VOLKSAARD VENIJNIG GEFILEERD

In Gidsland wordt Nederlandse volksaard op venijnig-hilarische wijze gefileerd. Zodra er werkelijk iets aan de hand is, maken we een zootje van dat hele gegids, concludeert toneelschrijver Nathan Vecht. Wat rest is loos geklets.

DOOR: JOUKJE AKVELD 

Gidsland - zo noemde Nederland zich nog niet eens lang geleden, en dat was zonder ironie. De hele wereld hoefde alleen nog even te worden ­zoals wij, dan kwam het allemaal wel terecht.

Gidsland is ook de titel van de nieuwe Mugmetdegoudentand-voorstelling, waarin de Nederlandse volksaard op venijnig-hilarische wijze wordt gefileerd. Want zodra er werkelijk iets aan de hand is, maken we een zootje van dat hele gegids, concludeert toneelschrijver Nathan Vecht.

(..)

Guy Clemens, Anniek Pheifer, Xander van Vledder en Ilke Paddenburg schakelen bedreven tussen hun rollen. Timing, stembuigingen, mimiek - alle vier de acteurs zijn volleerd in hun licht karikaturale spel, met enkele hilarische uitschieters van Paddenburg.

Het is verbluffend hoe Vecht de verschillende idiomen van zijn personages weet te vangen in dialogen. Iedere platitude, elke holle frase is raak. Van de staccato sprekende hospitality manager tot de nichterig-joviale documentairemaker des vaderlands.

(..)

Lineke Rijxman geeft in haar regie alle ruimte aan de tekst, maar voegde subtiele geestigheden toe.

Vecht laat de drie losse scènes culmineren in een televisieoptreden waar minister, volkszanger en boze Groningse moeder elkaar treffen onder leiding van de tot presentatrice gepromoveerde onderzoeksjournalist. Tijdens de ontsporende uitzending leggen inhoud en feiten het definitief af tegen gewichtloze oneliners en lege vragen als 'hoe voelt dit nu voor jou?'

Ooit was taal een middel om problemen te doorgronden en oplossingen te formuleren. Maar de taal is failliet, gereduceerd tot marketingproza en talkshowpraat. Die verbale teloorgang wordt misschien wel het treffendst verbeeld in de door Van Vledder vertolkte zomerhit, bestaand uit slechts één woord: Oladiee.

BRON: https://www.parool.nl/amsterdam/in-gidsland-wordt-de-nederlandse-volksaard-venijnig-gefileerd~a4521609/" target="_blank">www.parool.nl 
Lees de volledige recensie https://blendle.com/i/het-parool/gidsland-nederland-marketingproza-en-ander-loos-geklets/bnl-par-20171013-8803394?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6Im11Z21ldGRlZ291ZGVudGFuZCIsIml0ZW1faWQiOiJibmwtcGFyLTIwMTcxMDEzLTg4MDMzOTQifQ%3D%3D" target="_blank">hier via Blendle. 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?