Interview Nathan Vecht in NRC

Interview Nathan Vecht in NRC

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/08/de-lach-als-bijproduct-van-woede-13908566-a1580376" target="_blank">NRC en https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/08/de-lach-als-bijproduct-van-woede-13908566-a1580376" target="_blank">NRC NEXT publiceerde op donderdag 9 november 2017 een groot interview met Nathan Vecht, de schrijver van Gidsland en Kunsthart. 

"De veertigjarige Vecht heeft zich ontwikkeld tot een van de meest relevante toneelschrijvers an Nederland. Met Kunsthart schreef Vecht een onverwachte toneelhit. De voorstelling van toneelgroep Mugmetdegoudentand opende in 2015 in kleine zalen en eindigde een jaar later in Carré. Onlangs ging bij dezelfde groep de even indrukwekkende opvolger Gidsland in première. Beide toneelstukken gaan, in de regie van Lineke Rijxman, over de Nederlandse identiteit."

(..)

"Het idee voor Gidsland kreeg Vecht toen hij in Berlijn woonde. 'Als ik schrijf, schrijf ik over wat me nu bezighoudt. Er zit twee jaar tussen de aanzet tot een voorstelling en de première, dus in dit geval was dat in 2015: de zomer van de grote vluchtelingencrisis. Twee Duitse nieuwslezers zetten een lichtje bij me aan. Onafhankelijk van elkaar weken ze af van de autocue en spraken ze het land toe over de vluchtelingen. Ze deden een moreel appèl aan de kijker: dit is onze geschiedenis, nu moeten we onze goede kant laten zien.' In diezelfde periode keek hij naar een Nederlandse talkshow, via uitzendiggemist. 'Het gesprek ging over de migratiestroom, maar voor het goed en wel op gang kwam, was het tijd voor een filmpje: van een model op een catwalk dat zulke hoge hakken droeg dat ze struikelde en er vanaf viel. Het contrast was fascinerend.'" 

(..)

"'Hoe futieler de druppel is die de emmer doet overlopen, hoe geestiger het is. Want ik heb wel een komedie geschreven.' En dan doelt hij op comedy zoals bedreven wordt in satirische nieuwsshows van Amerikaanse presentatoren als Jon Stewart en John Oliver. 'De lach is een bijproduct van hun woede en moralisme. Dat is ook het succes van Arjen Lubach. Zijn show is - los van de intelligentie en de lef om niet-catchy onderwerpen aan te snijden - toch vooral goed omdat de makers een sterke mening hebben. En als je die opinie verpakt door te overdrijven of door het tegenovergestelde te beweren van wat je denkt, dan is dat voor kijkers een aangename manier om geïnformeerd te worden.'" 

Lees het hele interview op de website van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/08/de-lach-als-bijproduct-van-woede-13908566-a1580376" target="_blank">NRC. 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?