Lineke Rijxman wint Theo d'Or

Lineke Rijxman wint Theo d'Or

Lineke Rijxman heeft de Theo d'Or 2009 gewonnen, de VSCD-toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het theaterseizoen. Dat is op 13 september bekend gemaakt op het Gala van het Nederlandse Toneel.

Lineke kreeg deze prijs voor haar rol in de voorstelling Hannah en Martin die op 23 mei in de Toneelschuur in première ging.

Uit de NRC van 14 september:

"Rijxman, die de prijs kreeg voor haar rol van schrijver Hannah Arendt in Hannah en Martin, dankte haar compagnons Joan Nederlof en Willem de Wolf. Deze laatste was dit seizoen de tegenspeler van zowel Luppes als Rijxman. Ook zijn voormalige compagnon Ton Kas kreeg een prijs, zodat Willem de Wolf weliswaar zelf zonder prijs naar huis ging, maar wel met het gevoel de ideale aangever te zijn."

 

Uit het juryrapport:


"Fenomenaal schakelen, transformeren, tal van schakeringen aanbrengen, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit. Ze speelt filosofe Hannah Arendt in verschillende perioden van haar leven, afgewisseld met de rol van de actrice Lineke Rijxman. De gekozen vorm zou makkelijk kunnen leiden tot het spelen van allerlei typetjes maar Rijxman geeft haar diverse rollen een juiste diepgang mee. Zij slaat voortdurend een andere toon aan, en gaat met de tekst mee in de wisselingen van tijd en situatie. Dit wordt transparant gemaakt door haar heldere en genuanceerde acteren. Acteren, dat naar het eind toe steeds persoonlijker wordt."

 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?