Skip to content
mugmetdegoudentand

De Joodse Raad

2022

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moet controleren en besturen, om uiteindelijk alle Joden naar vernietigingskampen te deporteren.

De Raad wordt – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, is samen met Abraham Asscher de aangewezen voorzitter van de Raad. Hij plaatst zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk.

Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Educatieprogramma
De voorstelling kan ook geboekt worden door scholen. Tijdens het educatieprogramma maken we de verbinding tussen heden en verleden voelbaar. De leerlingen onderzoeken wat de inhoud van de voorstelling voor henzelf betekent. Het programma bestaat uit twee delen: een wandeling vooraf en een nagesprek.

Download hieronder het educatieprogramma en neem voor meer informatie contact op met: Lisa Giezen - educatie@mugmetdegoudentand.nl

 • Spel

  Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters

 • Tekst

  Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters, Lineke Rijxman en Sarah Sluimer

 • Regie en dramaturgie

  Lineke Rijxman

 • Naar een idee

  Joan Nederlof en Vincent Spee

De Joodse Raad: educatieprogramma

Van maart t/m mei 2023 gaat ‘De Joodse Raad’ opnieuw op tournee door heel het land. De voorstelling kan ook geboekt worden door scholen.

Video

Kunststof Radio - Lineke Rijxman en Bart van der Boom, over De Joodse Raad

Na 1945 werd de Joodse Raad al snel symbool voor de ergste soort verraad: verraad van je eigen mensen. Hoe terecht is dat oordeel?

Interview

In de media: De Joodse Raad vertelt over dilemma's van toen

"Deze voorstelling moet een eyeopener zijn voor mijn generatie. Het gevaar dat mensen in staat zijn vreselijke dingen te doen, wordt onderschat." 

Interview

Podcast 'De Joodse Raad'

In het kader van Theater na de Dam een speciale podcast aflevering van Theater Bellevue met Lineke, Jurriaan en Margo over de mugvoorstelling De Joodse Raad.

Podcast

Theater in beeld