Skip to content
mugmetdegoudentand

de Koekoeksclub

2003

mugmetdegoudentand, VPRO en de Toko presenteren: de Koekoeksclub.
Na Hertenkamp en TV7 werken mugmetdegoudentand en de VPRO in de Koekoeksclub wederom samen. De serie is een gecombineerde drama- en documentaireserie die zich iedere week afspeelt in de actualiteit.

Iedere aflevering speelt een groep vaste acteurs een rol midden in het werkelijke leven. De ene week zijn ze ziekenhuispersoneel en patiënten in tijden van SARS, de andere keer zijn ze bijvoorbeeld kantinepersoneel van de Tweede Kamer tijdens de val van het tweede kabinet Balkenende. De scènes spelen zich af op bestaande plekken, temidden van èchte mensen (niet-acteurs), die ook onderdeel uitmaken van de scène. De dialoog is deels voorbereid en zal deels ter plekke ontstaan.

De afleveringen worden bedacht en opgenomen in de week van uitzending, en daarmee staat de serie midden in de samenleving én de actualiteit.

Met de Koekoeksclub hopen regisseur Michiel van Erp en de Mug op een nieuwe manier met het medium televisie om te gaan. Tijdens de lange voorbereiding en de opnameperiodes van Hertenkamp en TV7 was er relatief weinig ruimte voor spontane invallen en improvisaties. Met de Koekoeksclub maakt de Mug nu een serie die juist gebaseerd is op improviseren: spontane werkelijkheid en zorgvuldig voorbereidde fictie moeten elkaar vinden in nauwkeurig gekozen situaties. Het balanceren op de grens van fictie en werkelijkheid maakt de Koekoeksclub tot een typisch Mug-project..

Regisseur Michiel van Erp is bekend van onder meer de documentaireserie Lang Leve…, waarin Nederlanders en hun zoektocht naar geluk centraal stonden. Vorig jaar regisseerde hij de laatste aflevering van TV7: Een Bril Voor Wie Wil. Van Erp's documentaire achtergrond en zijn specifieke manier van het in beeld brengen van de samenleving zal ook in de Koekoeksclub toegepast worden.

De Koekoeksclub is uitgezonden door de VPRO op zondagavond van 4 mei t/m 15 juni 2003.

  • De verhaallijnen en acteursdialogen worden geschreven door het team van Hertenkamp en TV7:

    Frank Houtappels en Joan Nederlof. Joan Nederlof is één van de acteurs.

  • Het acterende team bestaat verder uit

    Alix Adams, Marcel Musters, Finn Poncin en Maureen Teeuwen

  • De produktie ligt in handen van

    De Toko