Skip to content
mugmetdegoudentand

Immovably Centred

2008

Immovably Centred – een cross-over van theater en beeldende kunst.

Theatergroep mugmetdegoudentand presenteert in samenwerking met stichting De Appel Immovably Centred, een cross-over van theater en beeldende kunst door Arnoud Holleman.

Voor de serie performances in de Appel heeft Arnoud Holleman verscheidene acteurs, theatermakers, curatoren en museumdirecteuren gevraagd in duo’s de door hem geschreven tekst voor te lezen. Omdat iedere ‘performer’ “Immovably Centred” op een eigen manier tot uitvoering brengt, ontstaat er een veelheid van interpretaties die de gelaagdheid in de dialoog weerspiegelt en versterkt. Die gelaagdheid krijgt een visuele vorm in de tentoongestelde video-installatie waarin Holleman door middel van een computerprogramma fragmenten uit de verschillende performances als eenheid toont. Deze video-installatie wordt permanent vertoond t/m 22 juni 2008.

De titel “Immovably Centred” is afgeleid van het motto dat Rainer Maria Rilke gebruikte voor zijn biografie over Auguste Rodin: ‘The hero is he who is immovably centred’. De beeldhouwer wordt daarin door Rilke neergezet als bovenmenselijk genie. In de tekst “Immovably Centred” van Arnoud Holleman wordt een hedendaags kunstenaar opgevoerd die zich nog steeds identificeert met dit type kunstenaarschap. De verkleefde relatietussen grootheidswaan en mislukkingfantasie die hiervan het gevolg is, wordt nauwgezet ontleed. De tekst wordt uitgevoerd door verschillende acteurs en kunstenaars.

Opening op zondag 1 juni om 17.00 uur in De Appel. De performance begint om 20.00 uur.
Speeldata: 4, 5, 6, 7, 8 en 10 juni. Aanvang 19.00 uur. Try out op 31 mei om 16.00 uur. Entree € 4. Reserveer via reservation@deappel.nl of 020 6255651.

Schema van ‘Immovably Centred’:
Try out 31 mei en opening 1 juni: Debbie Korper, actrice. Marcel Musters, acteur
4 juni: Gerardjan Rijnders, regisseur. Joke Tjalsma, actrice.
5 juni: Marian Boyer, directeur platform Theaterauteurs. Beppie Melissen, actrice
6 juni: Jacqueline Blom, actrice. Ton Kas, acteur
7 juni: Hans Aarsman, schrijver/fotograaf. Tom Jansen, acteur
8 juni: Cas Enklaar, acteur. Maureen Teeuwen, actrice
10 juni: Ann Demeester, directeur de Appel. Axel Rüger, directeur van Goghmuseum (voertaal Engels)