Podcast 'De 100 vrouwen van Marcel'

16 januari 2022 t/m 27 februari 2022

PODCAST: De 100 Vrouwen van Marcel

Marcel Musters koestert vrouwen. De acteur kent er wel honderd die iets speciaals voor hem betekenen. En wat hij aan levenswijsheid heeft opgestoken, komt grotendeels van hen. Oude en jonge vrouwen; bekende en minder bekende vrouwen; vrouwen die andere vrouwen helpen kinderen op de wereld te zetten of vrouwen die uit oorlogen moesten vluchten. Ze moesten maar eens uitgebreid aan het woord. Gewoon, omdat het leuk is ze weer eens te spreken. Maar ook omdat we leven in een wereld die is ingericht op mannen. Mannen zijn de norm, vrouwen zijn sociaalmaatschappelijk haast onzichtbaar. In 'De honderd vrouwen van Marcel' laat Musters met journalist Pablo Cabenda 'zijn vrouwen' vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren.

De lancering was op zondag 16 januari jl, elke twee weken wordt er een nieuwe aflevering gepubliceerd. 

 

Aflevering 1: Anya Čonkić (16 januari)

Wat doet een oorlog met je? En als je die bent ontvlucht, hoe pak je dan je leven weer op? Hoe aard je in een samenleving waarin alles vreemd voor je is? Anya vluchtte op negentienjarige leeftijd uit voormalig Joegoslavië en was mede-oprichter van de Amsterdamse organisatie In My Backyard (IMBY), die ervoor zorgt dat statushouders sneller aarden in hun nieuwe omgeving. Ze ging in stilte retraite om te helen van haar oorlogstrauma. Ze zocht er rust en kwam en passant Marcel tegen. Amsterdam is nu haar thuis. ‘Ik weet nog de dag dat ik de sleutel van mijn huis kreeg. Ik keek uit het raam en dacht, hoe kom ik eigenlijk in contact met deze mensen?’ Een gesprek met IMBY-directeur Anya Čonkić.

Klik hier om de podcast te beluisteren op Spotify! 

 

Aflevering 2: Monic Hendrickx (verwacht op zondag 30 januari)

De actrice Monic Hendrickx leerde in 2006 Marcel kennen op de set van de dramaserie Stellenbosch in Zuid-Afrika. Marcels toenmalige partner Jeroen Willems Hendrickx’ speelde daarin haar broer. Sinds het overlijden van Willems in 2012 is die vriendschap verder gegroeid. Want Marcel en Monic, die hebben samengewerkt in onder andere de tv-serie Penoza en de speelfilm God Only Knows delen meer dan alleen het acteurschap. Dan kan het zomaar gaan over de zegeningen van meditatie en yoga. Of dat ongemak als iemand je staande houdt omdat hij je herkent maar bij god niet meer weet waarvan. Of hoe je nu je lichaam inzet voor het acteren. ‘Of het nou verleiden is of huilen of boosheid; je moet het wel weten te vinden in je lichaam.’ Een gesprek met Monic Hendrickx.

 

Aflevering 3: Mevrouw De Beer (verwacht op zondag 13 februari)

Waar de meeste mensen nare associaties hebben met tandartsbezoekjes is het voor Marcel een bron van nostalgie. Komt door tandartsechtgenote annex tandartsassistente mevrouw de Beer. De vrouw die de kleine Musters op zijn gemak stelde en vóór Marcel al iets had met het theater. De sjieke verschijning kreeg in de Tilburgse schouwburg, in de jaren zestig, altijd dezelfde plaatsen van de kassadame, Marcels tante Tiny. Toen ze in 1996 een interview las met Marcel dacht ze: ‘Verrek, die ken ik.’ Sindsdien volgt ze Marcels carrière op de voet. Een gesprek over opgroeien in een nieuwbouwwijk, gracieus ouder worden, de geneugten van het theater en een spontane vertolking van het tandartsliedje. ‘Houd je mond, houd je mond, houd je mond gezond.’

 

 

Interview met Marcel en Pablo in de Volkskrant

Beeld: Marcel Musters met zijn moeder, de eerste vrouw in zijn leven, op zijn buik.
De collage is gemaakt door Daria Birang en de foto van Marcel is gemaakt door Inez & Vinoodh.

speellijst voor Podcast 'De 100 vrouwen van Marcel'

datum: aanvang: locatie:

januari 2022:
zo 16 jan 10:47 uur Spotify, online
zo 16 jan 12:00 uur Podcast, Online
zo 30 jan nog niet bekend Spotify, online

februari 2022:
zo 13 feb nog niet bekend Spotify, online
zo 27 feb nog niet bekend Spotify, online
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?