reprise 2015

Hannah en Martin

8 mei 2015 t/m 4 oktober 2015

Op veler verzoek is deze voorstelling van Lineke Rijxman en Willem de Wolf opnieuw te zien in najaar 2015. 

Hannah en Martin is gebaseerd op de geheime liefdesrelatie van de Joodse filosofe Hannah Arendt en haar leraar, de filosoof en kortstondig actieve nationaal-socialist Martin Heidegger. De relatie tussen Arendt en Heidegger is veelvuldig als immoreel bestempeld. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar wij wel. Want de scheiding tussen privé en publiek, waar zowel Hannah als Martin zo op gesteld waren, gaat in onze tijd niet meer op. 
Wij willen tegenwoordig alles van iedereen weten.

Zo willen we ook weten hoe deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen. En wat ze eventueel gevonden zouden hebben van de tijd waarin wij leven. Het sterk politieke werk van Arendt blijkt ook nu nog een enorme vitaliteit te hebben. Het filosofische werk van Heidegger is minder toegankelijk. We doen ons best, maar zijn boek ‘Sein und Zeit’ hebben we nog steeds niet uit.

 

Lineke Rijxman won met deze voorstelling de Theo d’Or 2009, de belangrijkste toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Uit het juryrapport: "Fenomenaal schakelen, transformeren, tal van schakeringen aanbrengen, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit."

Hannah en Martin werd geselecteerd door het Nederlands Theater Festival 2010. Uit het juryrapport:

"Hannah en Martin is ongelooflijk knap van structuur; het is een soort spiegelpaleis, waarin de acteurs schijnbaar moeiteloos schakelen van situatie naar situatie, van personage naar personage."

Pers over Hannah en Martin

“Hannah en Martin blijft echter intelligent theater, zoals dat maar zelden wordt gemaakt. De Wolf en Rijxman zijn sterke acteurs die virtuoos met hun materiaal spelen. De Wolf doet de zelfingenomen professor, Rijxman speelt de opstandige actrice die zich met Arendt identificeert. Daarnaast speelt ze ook nog geestig en overtuigend Arendt en Eichman.” (NRC, 26 mei 2009. Wilfred Takken)“Weergaloos, intelligent en soms beklemmend theater (…) Rijxman met haar fenomenale acteursfantasie.” (Het Parool, 25 mei 2009. Simon van der Berg)


 “…van een hilarisch ongemakkelijke seksscène tot een beklemmend betoog over het procs tegen nazi Adolf Eichmann en de banaliteit van het kwaad.” (De Volkskrant, 25 mei 2009. Vincent Kouters) 


Hannah en Martin onderdeel van Re-Think

Op veler verzoek terug: Hannah en Martin

Korte levensloop van Hannah Arendt (1906-1975)

Lineke Rijxman wint Theo d'Or

Korte levensloop van Martin Heidegger (1889-1976)

spel LINEKE RIJXMAN en WILLEM DE WOLF
tekst en regie LINEKE RIJXMAN, WILLEM DE WOLF en JOAN NEDERLOF
toneelbeeld en scènefoto's X+L kostuums MAARTJE WEVERS
beelden VOLKER MÄRZ HANNAH ARENDT - DAS LACHEN DER HANNAH ARENDT
techniek COEN JONGSMA grafische vormgeving FLOOR KOOMEN
kap & grime LISELOTTE BREDERO foto affiche VICTOR BERGEN HENEGOUWEN

speellijst voor Hannah en Martin

datum: aanvang: locatie:

mei 2015:
vr 8 mei 20:30 uur Stadsschouwburg , Amsterdam

september 2015:
wo 30 sep 20:30 uur Kaaistudio's, Brussel

oktober 2015:
do 1 okt 20:30 uur Kaaistudio's, Brussel
za 3 okt 20:30 uur NONA, Mechelen
zo 4 okt 15:00 uur Natlab door Plaza Futura, Eindhoven

Met dank aan

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?