Superkapitalisten
van mugmetdevuurvliegen
‘Egoïsme zou de belangrijkste drijfveer van de mens moeten zijn. Je moet alleen datgene doen wat je zelf wilt; dat is uiteindelijk het beste voor de wereld,’ aldus Ayn Rand. Deze invloedrijke Amerikaanse filosofe was bevriend met een van de machtigste mannen ter wereld, Alan Greenspan, negentien jaar lang voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. In 2008 breekt de kredietcrisis uit. Het economische beleid van Greenspan, gevormd door het gedachtengoed van Rand, wordt hiervoor mede verantwoordelijk gesteld. Aan de vooravond van zijn verhoor door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden raakt Greenspan in paniek. Hoe heeft het zover kunnen komen?
De jonge theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot zijn er niet op uit een historisch juiste reconstructie te geven. Ze zijn gefascineerd door het gedachtengoed van Rand. Aan de hand van het wereldberoemde boek 'The Fountainhead' waarmee Rand in 1943 doorbrak, proberen ze greep te krijgen op de ideeën van Rand en Greenspan en de mogelijke gevolgen van de crisis op hun eigen leven.
Superkapitalisten is de eerste productie van mugmetdegoudentand onder de noemer 'mugmetdevuurvliegen'. Onder deze naam gaat het theatergezelschap samenwerkingen aan met jonge aan de Mug verwante theatermakers. Dat varieert van het beschikbaar stellen van de repetitieruimte tot, zoals bij Superkapitalisten, het op artistiek en productioneel niveau begeleiden van nieuw Nederlands repertoire.
www.superkapitalisten.nl
Uit de recensies:
De Volkskrant****: "Ambivalent, openhartig einde geeft kracht aan kapitalismestuk. (...) Essayistisch theater is het, waarin Rands ideeën en de gevolgen ervan in hapklare brokken worden uitgelegd. Leerzaam, voor beginners in het kapitalistisch denken. Leuk voor iedereen, omdat het niet bij hardop denken blijft, maar de spelers levendige personages neerzetten."
NRC***: "Maar Sloot en De Waal spelen Greenspan en Rand aanstekelijk: de eerste onzeker, als hij zich moet verantwoorden voor het Huis van Afgevaardigden. De ander arrogant en griezelig overtuigd van haar bikkelharde wereldbeeld."
Parool****: "Het leidt tot een volle, uitwaaierende voorstelling, die ondanks de tekstuele doorwrochtheid voldoende vaart houdt."
Telegraaf****: "Voor een financieel journalist is Superkapitalisten een interessante poging om de fundamentele twijfels te
verwoorden van een man die de wereldeconomie twintig jaar lang zijn vorm gaf. Het is gelukt om dit zowel intelligent als met humor te doen."
-
Tekst en spel
Eva Marie de Waal en Sieger Sloot
-
Tekstbijdrage
Joan Nederlof
-
Eindregie
Lineke Rijxman
-
Vormgeving en fotografie
Robin Vogel
-
Kostuums
Vita Mees en Arien de Vries
-
Haarwerk
Pilo Pilkes
-
Techniek
Coen Jongsma en Philip Hoekstra
-
Grafische vormgeving
Floor Koomen