Skip to content
mugmetdegoudentand

In de media: De Joodse Raad vertelt over dilemma's van toen

De voorstelling De Joodse Raad verscheen eerder in Het Parool. Lees het interview met Lineke Rijxman, Margot Verhoeven en Jurriaan van Seters.

Het Parool - Voorstelling De Joodse Raad vertelt over dilemma's van toen

Mugmetdegoudentand wil de dilemma's van de Joodse Raad naar het heden trekken. Acteur Jurriaan van Seters (23): "Deze voorstelling moet een eyeopener zijn voor mijn generatie. Het gevaar dat mensen in staat zijn vreselijke dingen te doen, wordt onderschat."

Op het toneel zit David Cohen, een van de voorzitters van de Joodse Raad, die in de oorlog in opdracht van de Duitsers anti-Joodse maatregelen doorvoerde. Cohen, gespeeld door Van Seters, zit er verslagen bij als een journalist hem vraagt waarom hij zich samen met Abraham Asscher onderwierp aan de bevelen van de bezetter. "75 procent van de Joden is vermoord. Hoe denkt u goed werk te hebben geleverd? U laat zich niet uit over uw schuldgevoel. Is dat er niet?"

Cohen geeft geen antwoord aan de felle journalist, een rol van Margo Verhoeven. Na enige tijd kijkt hij op: "Kent u die mop van die laatste twee Joden - Asscher en ik - die nog over waren in de oorlog? De helft van de Joden moest op transport. Ik zei tegen Asscher: 'Ga jij maar. Om erger te voorkomen'." Deze wrange 'grap' - die na de oorlog werkelijk de ronde deed - achtervolgde hem de rest van zijn leven.

Lees verder bij Het Parool.

Bekijk project