Interview met Gabriel Alves de Faria
Gabriel Alves de Faria is een creative community builder en LGBTI+ pleitbezorger gespecialiseerd in mensenrechten en humanitair recht. Hij werkt als freelancer in Brazilië, België en Nederland en geeft vorm aan sociaal-culturele projecten, traint mensenrechtenverdedigers en verbindt activisten met elkaar.
In 2018 heeft Gabriel samen met Marcel Musters ‘Not Only Voices’ opgericht, een NGO gericht op het vertellen van verhalen en non-discriminatie. Vanuit deze stichting, werkt Gabriel ook mee aan het project ‘Home Sweet Amsterdam’. Een onderzoekend en creatief project waarbij diverse Amsterdammers bij elkaar komen om met elkaar te praten over de uitdagingen waar de multiculturele stad Amsterdam momenteel voor staat. Dit doet hij in samenwerking met de mugmetdegoudentand en Ira Kip van KIP Republic.
MIJN DRIJFVEER
Gabriel groeide op in de middenklasse in Brazilië, waar hij vanaf jongs af aan al dagelijks te maken had met ongelijkheid. “Vanuit de frustratie die hieruit ontstond, en de waarden van sociale rechtvaardigheid die mijn familie me thuis heeft bijgebracht, ben ik na mijn middelbare school rechten gaan studeren. Ik heb twee human rights gerelateerde masters in Europa afgerond, wat heeft bijgedragen tot een bredere perceptie van gelijkheid en de rechten van minderheden. Dit was het begin van een strijdvaardig avontuur, waarin mijn missie is om zoveel mogelijk individuen bewust te maken van hun privileges, mensenrechtenbeweging te versterken en onderlinge uitwisseling tussen werelddelen te stimuleren en faciliteren."
DE ONTMOETING MET MARCEL
Gabriel en Marcel leerden elkaar kennen via acteur Jeroen Willems, Marcels ex-partner, die in 2012 op vijftigjarige leeftijd overleed. Marcel en Gabriel kende elkaar nog niet, maar Gabriel had via Jeroen, Marcel zijn naam al meerdere keren horen vallen. “Na Jeroen zijn overlijden, heb ik Marcel opgezocht op Facebook, om verhalen uit te kunnen wisselen over onze gezamenlijke vriend. Er was gelijk een klik, wat het begin was van een bijzondere vriendschap. Al snel besloten we om samen een project in Zuidoost-Azië te doen, genaamd ‘Not Only Voices’. Een eerbetoon aan Jeroen, die al meer dan vijftien jaar over de hele wereld toerde met een voorstelling genaamd Voices."
ONTSTAAN VAN ‘NOT ONLY VOICES’
De organisatie is ontstaan uit ons proefproject over de situatie van LGBTI-personen in Zuidoost-Azië. Samen met Marcel, hebben we in 2015, 60 activisten in vijf verschillende landen op camera geïnterviewd en het resultaat is getoond op ons online platform. Deze interviews zijn door de lokale rechtenverdedigers gebruikt om hun werk te promoten, naast het versterken van het netwerk in de regio. Dit was het begin van iets groters; al snel ontstonden er meer projecten en begon het netwerk enorm te groeien, daarom is in 2018 de stichting ‘Not Only Voices’ opgericht.
Not Only Voices gebruikt audiovisuele media om mensenrechten te promoten en discriminatie te bestrijden. “Ik interpreteer de titel als volgt: we tonen een grote groep gemarginaliseerde mensen die zich uitspreken. Daarmee geven ze anderen en elkaar kracht en worden hun stemmen meer dan alleen geluiden.”
HOME SWEET AMSTERDAM
Inmiddels kent Gabriel de muggen alweer enkele jaren, en Joan Nederlof nam het initiatief om gezamenlijk de uitdagingen van het leven in een multiculturele stad onder de loep te nemen. Met als hoofdvraag ‘Hoe leef je inclusief samen in een democratische stad?' gaat de mug samen met Gabriel en Ira Kip (KIP Republic), opzoek naar antwoorden in het project 'Home Sweet Amsterdam'. HSA is een avontuurlijk project, waarbij onder het genot van acht maaltijden, verschillende maatschappelijke thema’s besproken worden, waarbij meningsverschillen niet onder het tapijt worden geschoven. “De uitkomsten van de gesprekken worden verwerkt tot een creatieve uiting waarvan de vorm en de inhoud, nog een complete verassing is. Het wordt waarschijnlijk een mix van theater, muziek en audiovisueel materiaal. Heel interessant en spannend allemaal, omdat we nog geen idee hebben waar we naartoe aan het werken zijn”, aldus Gabriel. Op 21 november wordt het eindresultaat daarvan getoond aan het publiek. Locatie en tijd volgen nog.
WAT IK HOOP...
"Met mijn werk hoop ik bij te dragen aan het verlichten van het lijden van traditioneel gemarginaliseerde groepen, zoals migranten of LGBTI+-mensen. Ik hoop ook mensen in een meer bevoorrechte positie te inspireren om hun middelen actief in te zetten voor mensen in moeilijkere situaties. Ik ben tegen elke vorm van discriminatie en ik hoop dat we de huidige gepolariseerde verhalen kunnen overwinnen en een gemeenschappelijke basis kunnen vinden voor een beter samenleven."
NIEUWSGIERIG GEWORDEN?
Op zondag 21 november wordt het eindresultaat daarvan getoond aan het publiek in DeLaMar West, aanvang om 20.00 uur. Koop hier je kaartje: https://delamar.nl/voorstellingen/home-sweet-amsterdam/
Meer informatie over het project vind je op onze website en de website van 'Not Only Voices':
https://mugmetdegoudentand.nl/voorstelling/132/home-sweet-amsterdam
https://notonlyvoices.org/