Skip to content
mugmetdegoudentand

Aflevering 26: Joke Leenders (24 december 2022)

Honderd vrouwen uit Marcels leven vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering.

Aflevering 26: Joke Leenders

Eigenlijk begon de verwenzorg van Joke Leenders (78) toen ze bij haar thuis te veel kersen over hielden. De toenmalige achttienjarige boerendochter, die voor verpleegkundige leerde, nam ze mee naar de psychiatrische instelling Voorburg in Vught, waar ze werkte. Binnen twee minuten waren ze op. Nu regelt Leenders vliegtripjes boven Brabant en Willeke Alberti-concerten voor psychiatrische patiënten.

Leenders was de inspiratie voor Marcels jaarlijkse bonboninzamelingsactie. Voor Leenders is het niet meer dan normaal om een groep mensen die nooit gezien wordt, aandacht te geven. Dat snap je of dat snap je niet. En toen een zeventienjarige Marcel destijds kwam solliciteren, zag ze meteen dat hij het snapte. ‘Ik moest die middag sollicitanten rondleiden op de afdeling. En als die geen goeiedag zeggen tegen de patiënten dan wil je ze niet hebben. Marcel zei goeiedag.’

Beluister de podcast via Apple Podcasts of Spotify hieronder

Bekijk project