Skip to content
mugmetdegoudentand

Aflevering 39: Hedy d'Ancona (16 juni 2023)

Honderd vrouwen uit Marcels leven vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering.

Aflevering 39: Hedy d'Ancona

Ze is de grootmoeder van het feminisme in Nederland. Politica, sociologe, activiste Hedy d’Ancona heeft zich vanaf de jaren zestig ingezet voor de gelijke behandeling van vrouwen. Als een van de oprichters van de feministische organisatie Man Vrouw Maatschappij en van het tijdschrift Opzij. Er volgde een politieke carrière en een strijd tegen ongelijkheid in het algemeen, met de wet Gelijke Behandeling tot gevolg.

Met haar 85 jaren en twee nieuwe heupen is ze in ‘Vrolijk Verval’ – haar boekje over ouder worden – maar nog steeds relevant. De go to expert voor scholieren die een werkstuk over feminisme maken. De strijdlust voor rechtvaardigheid komt voort uit het lot van haar vader een zes miljoen andere joden in de Tweede Wereldoorlog. ‘Als ik ergens door wordt gemotiveerd, dan is het wel het besef dat dat mij ook had kunnen overkomen.’

Beluister de podcast via Apple Podcasts of Spotify hieronder

Bekijk project