Skip to content
mugmetdegoudentand

MugWeekend

2015

Mugmetdegoudentand bestaat dertig jaar. Dat vieren we door een weekend lang recente voorstellingen en oude successen te spelen in Stadsschouwburg Amsterdam. Uiteraard maken we er een feest van met een verrassend randprogramma. Het MugWeekend vindt plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 mei.

Programma vrijdag 8 mei

12.30 uur Smoeder

Een theatrale lezing over moeders aan een Brabantse koffietafel. Brabanders Maria Goos en Marcel Musters zeggen 'smoeder is dood' en vertellen daarover. Goos (De Familie Avenier, Cloaca) en Musters werkten samen aan de tv-serie Oud Geld, die Goos schreef en waarin Musters een hoofdrol speelde. Daarna kwam Smoeder. Na de première volgde een ware storm van lof. Speciaal voor het Mugweekend spelen Goos en Musters een aangepaste versie, een theatrale lezing aan een Brabantse koffietafel met allerlei lekkernijen. Koop hier alvast kaarten.

19.15 uur Feestelijke opening

Hedy d'Ancona en Melle Daamen openen het MugWeekend. The fabulous Baby Dee zorgt voor live muziek! Graag vooraf aanmelden via publiciteit@mugmetdegoudentand.nl.

20.30 uur Hannah en Martin

Hannah en Martin is gebaseerd op de korte liefdesrelatie Hannah Arendt en Martin Heidegger. Biede fiolosoof. Zij Joods, hij korte tijd nationaalsocialist. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar mugmetdegoudentand wel. Want de scheiding tussen privé en publiek, waar Hannah en Martin zo op gesteld waren, gaat in onze tijd niet meer op.

Zo willen we ook weten hoe deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen. En wat ze eventueel gevonden zouden hebben van de tijd waarin wij leven. Het sterk politieke werk van Arendt blijkt ook nu nog een enorme vitaliteit te hebben. Het filosofische werk van Heidegger is minder toegankelijk. We doen ons best, maar zijn boek ‘Sein und Zeit’ hebben we nog steeds niet uit.

Lineke Rijxman won met deze voorstelling de Theo d’Or 2009, de belangrijkste toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.
Koop hier alvast kaarten.

Aansluitend nagesprek Hannah en Martin

Na Hannah en Martin praten we na met Maarten Doorman en Arnold Heumakers. Maarten Doorman (1957) is een Nederlandse filosoof, schrijver en dichter. Hij is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht. Arnold Heumakers (1950) heeft geschiedenis gestudeerd en is vervolgens kritieken en beschouwingen gaan schrijven voor de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Programma zaterdag 9 mei

12.00 uur - 00.00 uur Hertenkamp marathon

De tragikomische belevenissen van de bewoners van Villa Hertenkamp in 30 afleveringen. De VPRO-serie begon als een zesluik over een gezin (Wiebe en Eva Vorsselmans en hun kinderen Toto en Lila), een stel (Patty Paltier en Grace Keeley) en een vrijgezel (Max Bakker). Let op: De enige echte Patty Paltier is aanwezig bij de aftrap om 12.00 uur.

13.00 uur Superkapitalisten

De invloedrijke Amerikaanse filosofe Ayn Rand was bevriend met een van de machtigste mannen ter wereld, Alan Greenspan, negentien jaar lang voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. In 2008 breekt de kredietcrisis uit. Het economische beleid van Greenspan, gevormd door het gedachtengoed van Rand, wordt hiervoor mede verantwoordelijk gesteld. Theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot zijn er niet op uit een historisch juiste reconstructie te geven. Ze zijn gefascineerd door het gedachtegoed van Rand. Aan de hand van het wereldberoemde boek 'The Fountainhead' waarmee Rand in 1943 doorbrak, proberen ze greep te krijgen op de ideeën van Rand en Greenspan en de mogelijke gevolgen van de crisis op hun eigen leven. Koop hier alvast kaarten.

Aansluitend nagesprek Superkapitalisten

Na Superkapitalisten laten Floor Rusman (historicus en journalist) en Mathijs Bouman (journalist en econoom) hun licht schijnen op de economische crisis en het gedachte goed van Ayn Rand.

16.00 uur Preview: De Eurocommissaris

Voor de echte fans laat Joan Nederlof alvast een voorstudie zien van een toekomstige voorstelling van de Mug. De werktitel is ‘De Eurocommissaris’. Joan Nederlof duikt daarvoor in de wereld van de Brusselse politiek, mediatraining en persoonlijke projecties. Koop hier alvast kaarten.

18.00 uur Fotomoment Hertenkamp #inbedmetpatty

Uniek fotomoment met de befaamde Patty Paltier uit de tot cultdom verheven serie Hertenkamp. Poseer met de beste talkshowpresentatrice van het land in de speciaal daarvoor gereconstrueerde slaapkamer van Patty en Grace.

20.30 uur Meepesaant (20.00 uur voorbeschouwing door Karlijn Mofers)

Twee zussen, twee vriendinnen, twee vrouwen uit Tilburg. Elke week kaarten ze samen en hebben het 'meepesaant' over mannen, kwalen en kinderen. Over het leven, de dood en het koor. Marc-Marie Huijbregts en Marcel Musters kennen die vrouwen. Ze zijn met hen opgegroeid. Ze waren bij die kaartmiddagen. Ze zijn die twee zussen, vriendinnen, vrouwen uit Tilburg. Koop hier alvast kaarten.

Programma zondag 10 mei

10.00 uur Refterlezing

In de TV-serie HERTENKAMP groef Eva Vorsselmans een diepe kuil in de voortuin, waar ze in het kader van haar spirituele ontwikkeling fulltime in ging zitten. Niet lang daarna vertrok ze naar een klooster. Deze ogenschijnlijk onwaarschijnlijke verhaallijn baseerde Joan Nederlof op een echt verhaal. De toenmalige vormgever uit die tijd Hans (inmiddels Christiaan) Klasema groef een kuil onder zijn huis in Friesland, ging daarin zitten en trad daarna in als monnik in een klooster in Vaals.

Zowel Eva als Christiaan zijn inmiddels weer uitgetreden. Eva begon een asielzoekerscentrum in de garage van Hertenkamp en Christiaan trouwde een Groningse herenboer. Die vermenging van fictie en werkelijkheid en het gebruik van persoonlijke ervaringen als theatraal materiaal, is altijd karakteristiek geweest voor de werkwijze van mugmetdegoudentand.

Nu Christiaan na twintig jaar weer terug is bij de Mug, geven hij en Eva tijdens het MugWeekend een inkijkje in die manier van werken. Samen presenteren zij een refterlezing over een dag in een klooster. Koop hier alvast kaarten.

12.00 uur - 22.00 uur TV7 en Koekoeksclub-marathon

TV7 is de 9-delige televisieserie gemaakt door mugmetdegoudentand bij de VPRO. De serie gaat over de commerciële kwaliteitszender TV7. De commerciële zender TV7 kende gouden tijden met sterren, hoge kijkcijfers en vette advertentie-inkomsten. Het tij keerde. General manager Bert Lion, geplaagd door een midlifecrisis, besluit het roer rigoureus om te gooien… Voor Koekoeksclub werkten mugmetdegoudentand opnieuw samen met de VPRO en de Toko. De serie is een gecombineerde drama- en documentaireserie die zich iedere week afspeelt in de actualiteit. In iedere aflevering speelde een groep vaste acteurs een rol midden in het werkelijke leven. De ene week waren ze ziekenhuispersoneel en patiënten in tijden van SARS, de andere keer zijn ze bijvoorbeeld kantinepersoneel van de Tweede Kamer tijdens de val van het tweede kabinet Balkenende.

14.00 uur Sinaasappelstraat

Joan Nederlof liet zich voor Sinaasappelstraat inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville en door Mien van Dam, een sociaal-democrate uit de Haagse Sinaasappelstraat. De Tocqueville deed aan het begin van de negentiende eeuw diepgaand onderzoek naar de sterke, maar vooral ook de zwakke kanten van de democratie. En hij kwam daarbij tot verrassende inzichten en voorspellingen. Mien van Dam leefde op haar beurt gedurende de hele vorige eeuw en ze kende Willem Drees persoonlijk. Ook was Mien van Dam de grootmoeder van Nederlof. De laatste roept Mien terug van gene zijde om samen een klein onderzoekje te doen naar de staat van de democratie anno 2014. Koop hier alvast kaarten.

Aansluitend nagesprek Sinaasappelstraat

Albert Jan Kruiter is bestuurskundige. Tijdens haar research had Joan Nederlof veel aan zijn werk en Albert Jan Kruiter is ook in de voorstelling terug te zien.

16.00-19.00 uur Fotoveiling i.s.m. Young in Prison

In samenwerking met YIP ART organiseren we een veiling van 5 exclusieve fotoportretten gemaakt door fotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Zij maken al sinds het begin van de Mug de foto’s voor onze affiches. De veilingwerken zijn gedurende het hele weekend te bezichtigen in de Rotonde van Stadsschouwburg Amsterdam.

17.00 uur - preview film Fifty Fifty

Verfilming van de relatiekomedie Fifty Fifty die werd geschreven door Aaf Brandt Corstius. Wat gebeurt er als je de democratie ook invoert in je seksleven? Dan begin je een open huwelijk op basis van gelijkwaardigheid. Jens en Milou hebben zo’n huwelijk, gunnen elkaar het beste en delen alle verantwoordelijkheden fiftyfifty. Het echtpaar wordt vertolkt door Marcel Musters en Lies Visschedijk. Tijdens een exclusieve preview tonen we de eerste fragmenten van de film.

19.45 Voorbeschouwing Kunsthart

Voorbespreking Kunsthart met PVDA politicus Carolien Gehrels en de auteur van het stuk Nathan Vecht.

20.30 uur Kunsthart

ZIEN: Wim Pijbes en de vrouw van de Fietsersbond hakken tijdens een intieme ontmoeting samen knopen door, in aanwezigheid van de Nachtwacht.

HOREN: De vrouw van Armin van Buuren voert voorafgaand aan diens optreden tijdens de troonwisseling een opzienbarend gesprek met de chef-dirigent van het Concertgebouworkest, in aanwezigheid van een bestuurder.

SPREKEN: Mark Rutte reageert als onverwacht kunstliefhebber vanuit het Torentje op de protesten van de kunstenaars op de bezuinigingen.

Wat zouden zij achter de schermen besproken hebben, terwijl ze zich onbespied waanden?

Koop hier alvast kaarten.

  • artistieke leiding

    Joan Nederlof, Lineke Rijxman, Marcel Musters

  • gastacteurs

    Marc-Marie Huijbregts, Maria Goos, Willem de Wolf, Sieger Sloot, Eva Maria de Waal, Baby Dee, Guy Clemens, Hannah van Lunteren

  • aankleding

    Christiaan Klasema

  • inrichting foto-expositie

    Jasper Bode

  • techniek

    Coen Jongsma, Alfred van der Meulen, Jan Sol, René Rood

  • grafische vormgeving

    Floor Koomen

  • nagesprekken

    Maarten Doorman, Arnold Heumakers, Floor Rusman, Mathijs Bouman, Albert Jan Kruiter, Carolien Gehrels, Nathan Vecht

  • met medewerking van

    Liselotte Bredero, Arien de Vries, Marjolijn Rosendaal, Corian van Berkel

Theater in beeld