Skip to content
mugmetdegoudentand

Interview Marcel op LINDA.nl

Fijn stuk op LINDA.nl over het afscheidsweekend van de mug aankomende zaterdag 10 juni en zondag 11 juni!

Lees het artikel van Nivine de Jong hier online op LINDA.nl

MARCEL MUSTERS MAAKT PODCAST EN HOUDT GARAGESALE TIJDENS AFSCHEIDSWEEKEND MUGMETDEGOUDENTAND

38 jaar lang trakteerde creatief collectief Mugmetdegoudentand ons land op theaterstukken, cd’s, tv-series, videoclips, boeken, tentoonstellingen en een podcast. Acteur Marcel Musters (63) is medeoprichter en er vanaf het eerste begin bij.

Aan al het moois komt een eind, maar als het aan Musters ligt, gaat de groep nog even door, vertelt hij aan LINDA.

MUGMETDEGOUDENTAND

Zijn moeder vertelde hem en zijn broertjes vroeger iedere avond een zelfverzonnen raadsel. Zo ook ‘Het vliegt door de lucht en het blinkt’. Het antwoord? Een mus met een gouden tand. Musters verstond mug, en daarmee was onbewust de naam van de toneelgroep geboren.

38 jaar geleden zochten ze naar een gepaste naam. “Eerst wilden we het Toneelgroep Amsterdam noemen. Dat vonden we toch net iets te saai.” Tijdens een dronken gesprek vertelde de acteur nietsvermoedend over het raadsel. “En ineens was dat het. De regisseur vond het een soort Japanse mythe. Het blijft boeien en is raar.”

STOPPEN

Al die jaren heeft de toneelgroep het motto ‘Het is nu’ gehad. De laatste jaren bestond het trio uit Musters, Joan Nederlof en Lineke Rijxman. “We hebben altijd geprobeerd om serieus, maar met humor, de tijdsgeest te vangen. Hoe zit de wereld in elkaar? En hoe kijken wij er tegenaan? Het was niet van Shakespeare, we maakten de stukken zelf en ging over het nu. Bij ieder creatief idee zochten we de beste vorm, met theater als uitgangspunt.”

Na zo’n 100 producties gaat de Mugmetdegoudentand stoppen. “Eerlijk gezegd was dit niet mijn keuze, ik had niet willen stoppen.”

MARCEL MUSTERS

Bijna veertig jaar heeft de toneelgroep een groot deel uitgemaakt van het leven van Musters. Dat het einde nadert, gaat hem dan ook niet in de koude kleren zitten. “We hebben zo ontzettend veel om af te ronden, daar heb ik me best op verkeken. We zijn alle rekwisieten, kostuums en andere spullen aan het verzamelen en dan komen er allerlei herinneringen naar boven. Dat is best emotioneel. Het is een enerverende tijd.”

Dit weekend organiseert Musters een afscheidsweekend. Wordt dat emotioneel? “Nee, ik denk het niet. Ik heb het de laatste weken best zwaar gehad. Dat is nu voorbij. Nu kan ik opnieuw beginnen. Ik wilde niet stoppen, het was best een klap voor mij. Nu ben ik de klap te boven. Het is ook fijn dat er nu ruimte ontstaat om echt de dingen te doen die ik belangrijk, verbindend en leuk vind.”

GOUDEN KALF

Wanneer we hem vragen wat zijn mooiste herinnering is, zijn dat er te veel om op te noemen. Maar de jaren waarin hij samenwerkte met Lies Visschedijk en Aaf Brandt Corstius kunnen niet onbenoemd blijven. “Alles viel alles op z’n plek. Hoe we werkten was altijd fijn. Dat is wat ik mis, dat je met iemand zo goed kunt werken dat het geen werken is.”

Ook de serie Hertenkamp, de eerste televisieserie van de theatergroep, is een hoogtepunt geweest. “Het was onze eerste serie, en hebben er meteen twee Gouden Kalveren en een gouden beeld voor gekregen. Ik sta versteld wat we met het kleine clubje hebben bereikt.”

AFSCHEIDSWEEKEND

Zaterdag 10 juni en zondag 11 juni staan volledig in het teken van Mugmetdegoudentand. Het laatste theaterstuk, The Making of Soros the Musical in Theater Bellevue in Amsterdam én een garage sale staan zaterdag op de planning. “We gaan zoveel gave spullen verkopen, voor een hele lage prijs. Alle kostuums, 350 kunstboeken over theater, pruiken, affiches met beeld van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin en rekwisieten. We willen met de garage sale graag andere mensen blij maken.”

Sommige spullen houdt Musters zelf, zoals een buikspreekpop die sprekend op hem lijkt. “Ik heb nog getwijfeld, maar ik ga deze toch zelf houden.”

PODCAST

Op zondag maakt Musters een live podcast samen met Lies Visschedijk en Hanneke Groenteman. “We hebben 38 oud-medewerkers en fans uitgenodigd om over Mug te praten. Ik krijg elke dag mails van mensen die er mooie herinneringen aan hebben. Daarom maken we het ook mogelijk om reacties achter te laten door ons een spraakmemo te sturen met hun ‘mugmemories’ via mail – publiciteit@mugmetdegoudentand.nl – of WhatsApp: 06 122 02 410.”

Het is niet de eerste podcast die de acteur maakt. De podcast De 100 vrouwen van Marcel, die hij samen met het theatergezelschap heeft gemaakt, wordt goed beluisterd. “Dit zijn stuk voor stuk vrouwen die me op de een of andere manier hebben geraakt”, vertelde hij eerder aan LINDA..

MUSMETDEGOUDENTAND

Omdat dit zo’n succes is, komt er een vervolg. De gesprekken die Musters met de vrouwen voert, wil de acteur graag voortzetten met mannen. De 100 mannen van Marcel, dus. “Dat wordt heel leuk, dat weet ik nu al. Mijn broers, mijn beste vrienden en collega’s als Theo Maassen, Gijs Naber en Dick van den Toorn komen langs, maar hopelijk bijvoorbeeld ook Frans Timmermans”, vertelt Musters.

Helemaal afscheid nemen van de Mug doet hij niet, want hij gaat verder onder de naam Musmetdegoudentand. “Ik ga nagenoeg hetzelfde doen, maar niet met theater als uitgangspunt. Ik ga een boek maken, wil doorgaan met podcastseries en een tentoonstelling maken van de foto’s die Inez van Lamsweerde sinds 1989 van de Mug heeft gemaakt.”

Maar eerst staat het afscheidsweekend voor de deur. “Kom als je de Mug leuk hebt gevonden, of oude spullen goedkoop meer naar huis wil nemen. Door die spullen heb ik beseft dat het een heel leven is geweest, maar ik vind het leuk dat ik nu alles op me af kan laten komen.”

Bekijk project